Ambassadörer

Ambassadör – Rasmus Johansson Wiborg

Ebbas mamma träffade Rasmus för första gången då han var 10 år och Ebbas begravning skulle planeras. Han var hemma i huset i Bromma tillsammans med sin mamma, Åsa Johansson Wiborg, för att prata igenom programmet i kyrkan. Rasmus och Jeanette fann varandra och de två blev snart väldigt goda vänner. Rasmus kunde t.ex. stanna till vid huset på väg hem från skola eller fotbollsträning för att fråga om Jeanette behövde hjälp med något och de lagade mat, bakade och spelade spel tillsammans.

Rasmus har under flera år deltagit i och varit en viktigt del av minneskonserten/stipendieutdelningen den 7 april som arrangeras av Ebbas Änglar och vi är oerhört stolta över att Rasmus tackat ja till ett ambassadörsskap och glada över att han genom sitt engagemang kommer att kunna sprida viktig kunskap om stiftelsens arbete!

Rasmus Johansson Wiborg (f. 2006) började spela trumpet som sexåring och han har som klassisk trumpetare vunnit första pris i Stockholm International Music Competition, varit solist med KTH:s Akademiska kapel, S:t Eriks Orkester och Järfälla Orkesterförening.

Men det är framför allt som jazztrumpetare som Rasmus har profilerat sig, och där har han haft solistuppdrag med Stockholm Jazz Orchestra på Fasching, Leif Kronlunds Orkester på Skansen, Glenn Miller Orchestra i Berwaldhallen samt med Kungliga Filharmonikerna. 2019 var Rasmus tillsammans med Sveriges jazzelit inbjuden som gästartist till Sylvia Vrethammars Jubileumskonsert på Stockholms Konserthus och han har också vid ett flertal tillfällen framträtt i TV.

Rasmus har varit elev vid Lilla Akademin i Stockholm där han haft Jonas Palsten som trumpetlärare men är numera bosatt i Göteborg där han går på Hvitfeldtska musikgymnasiet och studerar för Per Ivarsson, solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker

Rasmus om att vara ambassadör för Ebbas Änglar:

”Det är en stor ära för mig att få bli utnämnd till ambassadör för Ebbas Änglar. Precis som för Ebba är musiken oerhört viktig för mig och jag önskar med detta kunna inspirera andra ungdomar till att satsa på de intressen som ligger dem varmt om hjärtat samt sprida kännedom om stiftelsen.”

Hedersambassadör – Janne Schaffer

Ebba Åkerlund hörde Janne Schaffer spela bl.a. ”Himlen så oskyldigt blå” på en begravning 2016 och tyckte att det var oerhört fint. Med anledning av det kontaktade Ebbas mamma Janne Schaffer som därefter har deltagit i de konserter Ebbas Änglar anordnat på årsdagen av händelsen på Drottninggatan den 7 april 2018 och 2019. Utöver det har han vid flera tillfällen anordnat sk pro bono spelningar där biljettintäkterna gått till Ebbas Änglar.

Janne Schaffer, född 24 september 1945 i Stockholm, är en svensk gitarrist och kompositör. Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister. Han uppträder såväl som solist som gitarrist åt andra artister, både på scen och som studiomusiker, och förekommer på cirka 5000 inspelningar. Han har under sin karriär hunnit med uppdrag för bland andra ABBA och Bob Marley, spelat med musikerna från gruppen Toto samt arbetat med en uppsjö av svenska artister såsom Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad. Janne Schaffer har också skrivit all musik till Lasse Åbergs texter för konstinstallationen Electric Banana Band och har dessutom haft en betydande solokarriär.

Janne Schaffer om att vara hedersambassadör för Ebbas Änglar:
”I efterhand har jag fått reda på att Ebba lyssnat på mig när jag spelade och att hon tyckte om det hon hörde så det känns fantastiskt för mig att få ge tillbaka något till Ebba. Det finns inget som rättfärdigar att hon inte fick fortsätta leva. Jag sörjer och vill hedra henne trots att vi aldrig fick träffas. Och jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att hedra Ebbas minne genom att stödja andra ungdomar med den konstnärliga begåvning likt den som Ebba hade.”

Ambassadör – Anna ”Sahlene” Sahlin

Sedan stiftelsen grundandes har stödet och engagemanget, och med det viljan att kunna bidraga och hjälpa till, varit stort – någonting som vi inom Ebbas Änglar är oändligt tacksamma över. En av de vackra själar som hörde av sig för att se ifall det var någonting som hon kunde göra för oss var Anna Sahlene, och med tanke på Annas starka och varma personlighet och självklara plats på den svenska artist- och underhållningsscenen – ett område som låg Ebba väldigt varmt om hjärtat – kändes det som en självklarhet för oss att inleda ett samarbete. Ebbas Änglar är därför mycket glada och stolta över att Anna har tackat ja till ett ambassadörskap och att hon genom sitt engagemang kommer sprida viktig kunskap om stiftelsens arbete.

Anna Sahlin,mer känd under artistnamnet Anna Sahlene, född 11 maj 1976 i Sandarne (Söderhamns kommun), är en svensk sångare, låtskrivare och skådespelare.

Anna medverkade som barn i Lasse Hallströms långfilmer ”Alla vi barn i Bullerbyn” (1986) och ”Mer om oss barn i Bullerbyn”. Sitt internationella genombrott fick hon som Estlands bidrag i Eurovision Song Contest 2002 med låten ”Runaway” som kom på tredje plats. Anna har genom sina många tv-framträdanden i bla Melodifestivalen, Let’s Dance, Så Ska det Låta och Bingolotto blivit ett välkänd och uppskattad artist. . Hon har släppt flera soloalbum och har gjort betydande roller i musikaler såsom Footloose och Jesus Christ Superstar.

Under de senaste åren har vi bland annat sett henne på scen med den officiella låten för SM-veckan 2017 – ”We Are One”, som hon även har skrivit, i rollen som ”Grace” ” i Eva Rydbergs uppsättning av musikalen Annie och tillsammans med jazzensemblen New Blues Transfusion.Anna är dessutom en av Sveriges mest etablerade röstskådespelare och har gjort huvudroller i filmer såsom Happy Feet, Epic och Robotar.

Anna Sahlin om att vara ambassadör för Ebbas Änglar:
”Jag är otroligt stolt och hedrad över att få vara ambassadör för Ebbas Änglar. På så sätt håller vi minnet av Ebba levande i en positiv anda-i Ebbas anda!Ebbas Änglar har som mål att stötta utvecklingen av barns talanger. Det kan handla om saker som att få möjlighet att åka på konståkningsläger, köpa sportutrustning, eller ta sånglektioner. Ebbas änglar delar årligen ut stipendier, sk Änglagåvor, i form av ekonomisk stöttning till barn som vill kunna utvecklas i sina talanger men saknar resurser till det. Stötta gärna Ebbas änglar du med så fler barn får chans att följa sina drömmar!”

Ambassadör – Saga Berlin

Saga Berlin var en av dem som skadades svårt i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Hon hamnade, precis som 11-åriga Ebba Åkerlund, under lastbilen vid Åhléns och Ebbas mamma lärde känna Saga Berlin under rättegången.

Saga Berlin, född 31 december 1987, är en autodidakt svensk foto-, video-, och installationskonstnär, regissör och creative director som ofta arbetat under artistnamnet Niceguzz.

Saga Berlin har bland annat uppmärksammats för sina musikvideor, och var nominerad till Grammisgalan 2016 i kategorin Årets musikvideo för videon till låten ”Tabanja” av artisten Cherrie. Hon har även uppmärksammats för sitt konstprojekt Uppfinn nått eller dö, där hon ville ”Omdefiniera perspektivet på klotter till ett naturporträtt”; där skapandet av ett graffitiverk i Hägerstensbadet fotograferades och filmades. Verket tillkom utan tillstånd varför Berlin åtalades för grov skadegörelse. Under rättegången berättade Saga Berlin berättade att hon var inspirerad av tibetansk sandmandala, där nonfigurativa konstverk först skapas för att sedan avlägsnas.

Saga Berlin om att vara ambassadör för Ebbas Änglar:

”Det som hände oss gjorde människans svaghet så tydlig. En människa som inte känner och ser sitt värde kan bli livsfarlig. Vi såg många som av rädsla började kasta hat som förklaring i traumat, det skrämde oss. Jag såg att det var mycket värre än så. I det Sverige jag vuxit upp i ”har alla haft samma möjligheter att bli vad dom vill” – men det var i princip ”bara jag” i min klass som faktiskt hade en sådan verklighet. Det har för mig alltid varit konstigt att vi har ett system som är byggt för alla men som fungerar för så få. Socialt kapital är vår välfärd i dagens Sverige. Därför betyder Ebbas Änglar VÄLDIGT mycket.

Att Ebbas mamma på helt eget initiativ förvaltar Ebbas minne genom att MÖJLIGGÖRA så att fler kan ta del av den rikedomen som hon kunde ge Ebba betyder allt. Den reaktionen gör skillnad. Jag och Ebba är naturligt kreativa själar med mycket mod. Sveriges självbild är inte vad vi ser runt omkring oss. Ebbas Änglar ska öppna nya dörrar och möjliggöra drömmar samt synliggöra BEHOVET att kunna uppleva nya situationer och känna värde. Så tror jag att vi bygger trygghet, genom att se varandra.

Ebbas själ ska fortsätta sprida det modet och jag hoppas att vi genom stiftelsen kan möjliggöra utveckling för fler människor.”