Ambassadörer

Hedersambassadör – Janne Schaffer

Ebba Åkerlund hörde Janne Schaffer spela bl.a. “Himlen så oskyldigt blå” på en begravning 2016 och tyckte att det var oerhört fint. Med anledning av det kontaktade Ebbas mamma Janne Schaffer som därefter har deltagit i de konserter Ebbas Änglar anordnat på årsdagen av händelsen på Drottninggatan den 7 april 2018 och 2019. Utöver det har han vid flera tillfällen anordnat sk pro bono spelningar där biljettintäkterna gått till Ebbas Änglar.

Janne Schaffer, född 24 september 1945 i Stockholm, är en svensk gitarrist och kompositör. Han är en av Sveriges mest ansedda elgitarrister. Han uppträder såväl som solist som gitarrist åt andra artister, både på scen och som studiomusiker, och förekommer på cirka 5000 inspelningar. Han har under sin karriär hunnit med uppdrag för bland andra ABBA och Bob Marley, spelat med musikerna från gruppen Toto samt arbetat med en uppsjö av svenska artister såsom Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad. Janne Schaffer har också skrivit all musik till Lasse Åbergs texter för konstinstallationen Electric Banana Band och har dessutom haft en betydande solokarriär.

Janne Schaffer om att vara hedersambassadör för Ebbas Änglar:
“I efterhand har jag fått reda på att Ebba lyssnat på mig när jag spelade och att hon tyckte om det hon hörde så det känns fantastiskt för mig att få ge tillbaka något till Ebba. Det finns inget som rättfärdigar att hon inte fick fortsätta leva. Jag sörjer och vill hedra henne trots att vi aldrig fick träffas. Och jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att hedra Ebbas minne genom att stödja andra ungdomar med den konstnärliga begåvning likt den som Ebba hade.”

Ambassadör – Saga Berlin

Saga Berlin var en av dem som skadades svårt i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Hon hamnade, precis som 11-åriga Ebba Åkerlund, under lastbilen vid Åhléns och Ebbas mamma lärde känna Saga Berlin under rättegången.

Saga Berlin, född 31 december 1987, är en autodidakt svensk foto-, video-, och installationskonstnär, regissör och creative director som ofta arbetat under artistnamnet Niceguzz.

Saga Berlin har bland annat uppmärksammats för sina musikvideor, och var nominerad till Grammisgalan 2016 i kategorin Årets musikvideo för videon till låten “Tabanja” av artisten Cherrie. Hon har även uppmärksammats för sitt konstprojekt Uppfinn nått eller dö, där hon ville “Omdefiniera perspektivet på klotter till ett naturporträtt”; där skapandet av ett graffitiverk i Hägerstensbadet fotograferades och filmades. Verket tillkom utan tillstånd varför Berlin åtalades för grov skadegörelse. Under rättegången berättade Saga Berlin berättade att hon var inspirerad av tibetansk sandmandala, där nonfigurativa konstverk först skapas för att sedan avlägsnas.

Saga Berlin om att vara ambassadör för Ebbas Änglar:

“Det som hände oss gjorde människans svaghet så tydlig. En människa som inte känner och ser sitt värde kan bli livsfarlig. Vi såg många som av rädsla började kasta hat som förklaring i traumat, det skrämde oss. Jag såg att det var mycket värre än så. I det Sverige jag vuxit upp i “har alla haft samma möjligheter att bli vad dom vill” – men det var i princip “bara jag” i min klass som faktiskt hade en sådan verklighet. Det har för mig alltid varit konstigt att vi har ett system som är byggt för alla men som fungerar för så få. Socialt kapital är vår välfärd i dagens Sverige. Därför betyder Ebbas Änglar VÄLDIGT mycket.

Att Ebbas mamma på helt eget initiativ förvaltar Ebbas minne genom att MÖJLIGGÖRA så att fler kan ta del av den rikedomen som hon kunde ge Ebba betyder allt. Den reaktionen gör skillnad. Jag och Ebba är naturligt kreativa själar med mycket mod. Sveriges självbild är inte vad vi ser runt omkring oss. Ebbas Änglar ska öppna nya dörrar och möjliggöra drömmar samt synliggöra BEHOVET att kunna uppleva nya situationer och känna värde. Så tror jag att vi bygger trygghet, genom att se varandra.

Ebbas själ ska fortsätta sprida det modet och jag hoppas att vi genom stiftelsen kan möjliggöra utveckling för fler människor.”